ερωδιός

(Αrdea).Γένοςπτηνώντηςοικογένειαςτων αρδεϊδών. Διακρίνονται από τα άλλα καλοβατικά (μακρύλαιμα και μακρύποδα, όπως π.χ. οι πελαργοί και οι γερανοί), γιατί διατηρούν τον μακρύ λαιμό τους αναδιπλωμένο και κατά την πτήση. Γενικά δεν θηρεύονται, γιατί το κρέας τους έχει δυσάρεστη γεύση. Ένα από τα πιο γνωστά είδη είναι ο ε. ο τεφρόχρους (Αrdea cinerea)· έχει φτέρωμα λευκό στην κοιλιά και γκρίζο-τεφρό στη ράχη. Οι φτερούγες και το λοφίο της κεφαλής είναι μαυριδερά· το ράμφος, μακρύ, ισχυρό, κίτρινο, με οδοντωτά χείλη, είναι κατάλληλο για να αρπάζει υδρόβια ζώα, όπως ψάρια, βατράχια και μαλάκια. Συναντάται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής· κατασκευάζει τη φωλιά του στα δέντρα, κοντά σε έλη, τέλματα και ποταμούς. Ο ε. ο λευκός, μεγαλύτερος σε μέγεθος, ζει κυρίως στη δυτική και νότια Ρωσία, στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία· από την Ελλάδα διαβαίνει κατά την περίοδο της μετανάστευσης. Τα μακριά, μαλακά, λευκά φτερά του χρησιμοποιούνται συχνά ως στολίδια σε γυναικεία καπέλα και ονομάζονται εγκρέτες, από την ονομασία ενός γένους ε. Ένας ε. που ζει στην Αφρική, στην Αμερική και στις νότιες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, συνοδεύει τα βοοειδή στις βοσκές τους, για να τρέφεται από τα παράσιτα που φωλιάζουν στο τρίχωμά τους. Ο ε. ο νυκτοκόραξ, που ονομάζεται έτσι από το σχήμα του σώματος και τις νυκτόβιες συνήθειές του, ζει στη δυτική Γαλλία και στην Ισπανία και διαχειμάζει συνήθως στη Σικελία και στη Σαρδηνία. Ο ε. ο ερυθρός οφείλει την ονομασία του στο ερυθρωπό χρώμα του φτερώματος που έχει στο κεφάλι, στον λαιμό και στο στήθος. Ζει στις θερμές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας και τρέφεται κυρίως με ψάρια. Ο ερωδιός ο τεφρόχρους, ένα από τα πιο γνωστά είδη της οικογένειας των αρδεϊδών.
* * *
και, ρωδιός και αρωδιός, ο (AM ἔρωδιός και ῥωδιὸς)
γένος πτηνών τής οικογένειας τών ερωδιιδών.
[ΕΤΥΜΟΛ. Λέξη σχηματισμένη με επίθημα -ιός, όπως και σε άλλες ονομασίες πτηνών (πρβλ. αιγωλιός, αιγυπιός, χαραδριός κ.ά.). Συνδέεται πιθ. με λατ. ardea, με την ίδια σημ. και λιγότερο στενά με σερβ. rόda «πελαργός». Η γραφή τού τ. με υπογεγραμμένη (ερῳδιός) στον Ηρωδιανό πρέπει να είναι υστερογενής και να οφείλεται σε αναλογία προς τα επίθετα σε -ίδιος].

Dictionary of Greek. 2013.

Look at other dictionaries:

  • ἐρωδιός — ἐρῳδιός heron masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ερωδιός — ο γένος πουλιών της οικογένειας Αρδεΐδες: ερωδιός ο σταχτόμαυρος, αλλ. τρυγονοκράχτης ή τρυγονοσούρτης, ερωδιός ο λευκός, αλλ. ψαροφάγος· ερωδιός ο αστερίας, αλλ. νυχτοκόρακας …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • ερωδιός το γεράνιο — (Εrodium geranium). Ποώδες δικοτυλήδονο φυτό της οικογένειας των γερανιιδών, που αριθμεί δώδεκα γένη και ευδοκιμεί σε εύκρατες και θερμές χώρες –σχεδόν άγριο– στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στη βόρεια Αφρική και στη Βόρεια… …   Dictionary of Greek

  • ἐρωδιοῖς — ἐρῳδιός heron masc dat pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἐρωδιοί — ἐρῳδιός heron masc nom/voc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἐρωδιοῦ — ἐρῳδιός heron masc gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἐρωδιούς — ἐρῳδιός heron masc acc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἐρωδιῶν — ἐρῳδιός heron masc gen pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἐρωδιῷ — ἐρῳδιός heron masc dat sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἐρωδιόν — ἐρῳδιός heron masc acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.